Yo'nalish Kodi | 5410200 |
Kasbiy mutaxassisliklar | Agronom |
Ixtisosliklar |
|
Qobiliyatlar | yuqori yuklamadagi mehnat jarayoni va dala ishiga bardosh bera bilish; erni, o‘simliklarni sevish; tuproq changi, o‘simliklarga nisbatan allergiya bo‘lmasligi lozim. |
Fanlar | biologiya, geografiya, kimyo, fizika, jismoniy tarbiya, mehnat ta’limi, ona tili, chet tili. |
Mazmuni | |
Afzalliklar | ishning o‘zgarmas, turg‘un xarakterga egaligi, qishloq joyida ushbu kasbga talabning kattaligi, hayot - tabiatda, shaxsiy bog‘ yaratish va namunali xo‘jalik tashkil etish uchun katta imkoniyat mavjudligi. |
Kasbiy qiyinchiliklar | ish asabiy, kutilmagan holatlar bilan bog‘liq, ish kuni va vaqti me’yorlanmagan, natija har doim ham sarflangan mehnatga yarasha bo‘lmasligi (ob-havoning kelishiga ham bog‘liq), qishloq hayotining o‘ziga xos qiyinchiliklari, tabiat injiqliklari mavjudligi. |
Batafsil ma`lumot | Agar sizda xo‘jalik tashkil etish, ishbilarmonlikka ishtiyoq bo‘lmasa, siz ko‘proq hosil etishtirishga intiladigan (ahamiyati yo‘q – paxtami, donmi, polizmi, meva-sabzavotmi) bo‘lsangiz, sizga kredit olish, soliq to‘lash, etishtirilgan mahsulotni sotish ruhiy jihatdan og‘ir bo‘lsa, yaxshisi, siz agronomlik kasbi bo‘yicha diplomni olib, biror bir qishloq xo‘jaligi tashkilotlariga ishga borishingiz ma’qul. Fermerga qaraganda, agronom o‘ziga biriktirilgan er maydonida aniq ish hajmini bajaradi va shu ishi uchun ish beruvchidan maosh oladi. U nafaqat fermer, balki chorvachilik yoki boshqa qishloq xo‘jaligi tashkiloti bo‘lishi mumkin. Unda har bir mutaxassis bilim va ko‘nikmalariga asoslanib, faqat o‘zining ishi bilan shug‘ullanadi, ya’ni agronom agronomligini qiladi. Agronomning vazifasi - unga biriktirilgan er maydonida imkon qadar mo‘l hosil etishtirilishiga erishish. Uning xizmat doirasi, asosan, dehqonchilik ishlaridan iborat: qaysi erni qanday ekinlar ekishga tayyorlash, qachon, qaerda va qanaqa urug‘ ekishni, o‘simliklarni qachon, qay darajada oziqlantirishni, qaysi erga qanday ishlov berishni, o‘z vaqtida suv berish va hokazolarni bilishi lozim. Zararkunandalar bilan kurashish ham uning vazifasiga kiradi. Agronomga doimo maxsus adabiyotlarni o‘qishga, hosildorlik va mahsulot sifatini oshirishning yangi uslublari to‘g‘risida axborot izlashga, zararkunandalar bilan kurashishning yangi uslublari, preparatlari haqida hamda boshqa qator masalalar yuzasidan yangilik olishga to‘g‘ri keladi. Ko‘p va foydali ma’lumotlar internetda mavjud va ommaviy axborot vositalarida ham berilib boriladi. Parnik va issiqxonalarda sabzavotni ham agronom etishtiradi. Gulchilik ham agronomik mutaxassislik. Agar siz agronomlik kasbini tanlagan bo‘lsangiz va yaxshi mutaxassis, o‘z kasbining ustasi bo‘lishni istasangiz, unda botanika, tuproqshunoslik, o‘simlikshunoslik, kimyo, biolgiya va boshqa fanlarni puxta o‘zlashtirishingiz lozim. O‘qish va ishlab chiqarish amaliyoti davrida qancha ko‘p ixtisosliklarni o‘zlashtirsangiz, mehnat bozorida yoki ishga joylashgan tashkilotingizda o‘zingizni ishonchli his etasiz. Agronom ishiga mehr qo‘yishi shart. SHuning uchun bunga oldindan o‘zingizni tayyorlashingiz lozim. Siz har doim dalaga, ekinlarga intilishingiz kerak. Ob-havoning noqulay kelishi bilan paydo bo‘ladigan qiyinchiliklarga bardosh berib, uni enga olishga tayyor bo‘lish lozim. Albatta, kecha-yu kunduz mehnat qilib, ob-havoning aybi bilan kutilgan hosilni olmaslik qattiq botadi. Undan ko‘ra parnik yoki issiqxonada sabzavot etishtirish osonroq. Lekin u erda ham o‘zining muammolari bor. Ular qaerda yo‘q? YAxshi mutaxassis (barcha sohada) ko‘nglida, ishida o‘ziga xos ishtiyoq bo‘lsa, har qanday qiyinchiliklarni engib, maqsad sari intiladi va unga erishadi. Agronom kasbini egallaganingizdan so‘ng afsuslanmasligingiz uchun maktab yillarida, hech bo‘lmaganda, maktab er maydonchasida, tomorqangizda bu kasb bilan tanishishni maslahat qilardik. Agar erda ishlash sizni qiziqtirsa, demak sizdan yaxshi agronom chiqadi. |